
В Італії почали кампанію за раціональне використання харчових відходів
Fondazione Monte dei Paschi di Siena переконує супермаркети віддавати благодійним організаціям непродані харчі. У Франції торгові мережі вже зобов’язали робити це на законодавчому рівні.
Італійська фундація – одна з тих, хто підтримує загальноєвропейську позицію щодо раціонального використання продуктів. Євросоюз закликає всі супермаркети в Європі віддавати непродані продукти благодійним організаціям на вибір торгових мереж. Йдеться про харчі, придатні для споживання, але з певними недоліками, що псують товарний вигляд (пошкодження упаковки, зміна форми тощо).
Фундація нещодавно підписала Міланський протокол щодо харчових продуктів. Він має на меті до 2020 року зменшити удвічі кількість харчових відходів, боротися з ожирінням та сприяти стійкому сільському господарству. Для цього громадяни і політики розпочали діалог і аналіз проблем, які призводять до названих вище проблем.
Продовольча проблема у творчій формі представлена нині (до 28 серпня 2015 р.) на виставці "Харчова справедливість: сіємо надію" у Будинку фундацій (Брюссель). Виставку створив іспанський фонд “la Caixa”. "Світ виробляє достатньо їжі для всієї планети. Незважаючи на це, близько 900 мільйонів людей живуть в голоді. Мета виставки – пояснити всесвітні проблеми розподілу продуктів та доступу до них", – пояснюють організатори виставки.
Через фотографії Пеп Бонет (Pep Bonet), зроблених у сільських громадах Болівії і Танзанії і відео, що пояснюють їхнє ставновище, дрібні виробники з країн, що розвиваються, отримують право голосу. Такі виробники особливо вразливі до бідності та голоду. Водночас вони годуватимуть планету в майбутньому. Їхні історії показують, як багато можна зробити невеликими зусиллями: організовано вимагати справедливих цін; будувати елеватори для зберігання зерна; урізноманітнювати агрокультури, щоб скористатися місцевими сортами; вдосконалювати методи зрошення.
Джерело: EFC