
Більше 1000 людей зібрались на одній з площ у столиці Чехії на безкоштовний обід. Захід організували благодійні організації за підтримки супермаркетів, ресторанів та кафе, які, власне, й надали їжу для цієї події. Організатори хотіли привернути увагу до проблеми викидання харчів та надихнути комерсантів розподіляти надлишки товарів між дитячими будинками та притулками для безхатченків.
“Цей захід покликаний привернути увагу до проблеми марнотратства їжі, бо її не дуже часто обговорюють, хоча це, насправді, глобальна проблема. Підраховано, що третину або навіть половину харчів у світі даремно викидають,” – каже один з організаторів заходу.
Взяти участь у події прийшли не лише жителі Праги, але й туристи, небайдужі до закликів неурядової організації “Бережіть їжу”.
Продовольчий банк у Празі щороку збирає та розподіляє близько 180 тонн харчів. Розповідає адміністратор одного із супермаркетів:
“Ми співпрацюємо з Продовольчим банком від 2009 року. Це означає, що товари, термін придатності яких скоро збіжить, здебільшого йдеться про косметику, їжу і таке інше, роздадуть нужденним людям, а не просто викинуть даремно”.
За статистикою середній американець чи європеєць викидає щороку до 115 кілограмів їжі, в той час як житель Африки чи Азії марнує лише 10 кілограмів харчів.
За матеріалами: http://ua.euronews.com/2013/09/10/prague-serves-food-for-a-thousand-in-waste-saving-initiative/