
БФ “Терра Деї” знайомиться із сільськими господарствами Польщі
З 16 по 19 жовтня група фахівців Благодійного Фонду "Терра Деї" була з візитом у сусідній державі – Республіці Польща, де відвідала деякі державні та приватні заклади та господарства з ціллю ознайомлення з передовим європейським досвідом. Враженнями від поїздки ділиться експерт фонду Олександр Омельченко.
Маршрут поїздки пролягав через Угорщину та Словаччину до Жешува( Rzesvow), головного міста Підкарпатського воєводства Польщі. Нашу групу гостинно прийняли представники місцевої дорадчої сільськогосподарської служби. Наступного дня відбулася невелика екскурсія до місцевого дендрарію-арборетуму в с. Болєстрашіце, де зібрано декілька тисяч видів, сортів та форм рослин. В цьому державному закладі проводяться роботи з вивчення та охорони рідкісних сортів фруктових дерев, особливо яблунь, які є місцевим історичним генофондом. Також спеціалісти арборетуму досліджують старовинні сади-маєтки в Малій Польщі, адже сам дендрарій знаходиться в колишньому маєтку польського художника Петра Міхаловського і колись служив фоном для його картин. Під час екскурсії нам було показано колекцію рослин, фруктові сади, Музей природознавства, Центр екологічного виховання та сенсуальний сад для незрячих. В натуральних умовах ми також побачили польських коників та овець. До речі, арборетум хоч і є державною установою, але можна сказати, що знаходиться на госпрозрахунку і його спеціалісти самі заробляють на своє утримання.
Після екскурсії по дендропарку група відбула на обід до міста Перемишль, де ми самостійно гуляли по місту, відвідали монументальні старовинні храми в центрі та познайомилися з легендарним персонажем Ярослава Гашека – бравим солдатом Швейком, увічненим в камені на одній з центральних площ. Наступним пунктом нашого відвідання було господарство місцевого фермера Маріана Шеліги, який займається вирощуванням і переробкою яблук та груш. Вже по дорозі до цього господарства привернули до себе увагу рекламні щити зі слоганами «Яблука та грушки прямо з саду». Основний акцент в господарстві робиться на екологічно чисту продукцію, її переробку на місці (джеми, соки тощо) та торгівлю без посередників. Фермер має декілька десятків гектарів садів, переробний цех, холодильні і азотні установки для зберігання урожаю та, звичайно, сільськогосподарську техніку. Також використовується наймана праця, причому, як нам сказали, і сіль господарських робітників з України.
Після доброї гостини натуральними соками і сувенірів від гостинного господаря у вигляді яблук та груш наша група відбула для ознайомлення з історичним центром міста Жешув, де зробила вечірню прогулянку у супроводі добровільного гіда-екскурсовода Тадеуша Плошая.
За матеріалами: http://www.civicua.org/news/view.html?q=2112302